СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВЕНЧУРНОГО ФІНАНСУВАННЯ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Ткачук, Денис (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено сучасні тенденції розвитку венчурного інвестування в умовах трансформації світової економіки з урахуванням міжнародного досвіду та українських реалій. Визначено сутність венчурного капіталу та проаналізовано динаміку глобального венчурного ринку, а також його регіональні особливості з визначенням основних тенденцій. Охарактеризовано основні інструменти венчурного фінансування, зокрема венчурні фонди, бізнес-ангели, корпоративне інвестування, краудфандинг, акселератори та інкубатори. Проведено аналіз українського законодавства щодо здійснення венчурного фінансування на основі діяльності інститутів спільного інвестування та венчурних фондів. Обґрунтовано роль держави у формування ефективного венчурного середовища задля зміцнення конкурентоспроможності України в глобальному технологічному просторі.