СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВНУТРІШНЬОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ ОСІБ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Іванюк, Ольга (Економіка та суспільство, 2026)
Стаття присвячена критичному аналізу чинної нормативно-правової бази соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні в умовах воєнного стану та визначенню шляхів її вдосконалення. Встановлено, що ключові проблеми соціального забезпечення ВПО полягають у правовій невизначеності, дублюванні функцій органів влади, фрагментарності облікових систем та хронічному кадровому дефіциті соціальних служб. Для їх подолання запропоновано: оновлення нормативної бази з дотриманням принципу верховенства права, створення єдиної цифрової платформи обліку ВПО, чітке розмежування повноважень між органами влади із запровадженням координаційного центру, а також посилення кадрового потенціалу соціальних служб шляхом підвищення оплати праці й цільового навчання. Обґрунтовано важливість комплексного підходу до модернізації системи соціального захисту ВПО з урахуванням міжнародного досвіду Грузії, Колумбії та Сербії.