ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ МАЛИХ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Костюк, Тетяна; Приймак, Максим (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено проблематику формування механізму підвищення конкурентоспроможності малих аграрних підприємств України в умовах сталого розвитку та післявоєнної трансформації економіки. Проаналізовано сучасний стан їх функціонування з урахуванням фінансових, інституційних, логістичних та екологічних обмежень, що посилюються воєнними викликами та інтеграційними процесами. Визначено ключові чинники впливу на конкурентні позиції малих виробників, зокрема обмежений доступ до ресурсів, технологій і ринків збуту. Обґрунтовано структурні елементи механізму, що включає фінансово-економічний, інноваційно-технологічний, інституційно-коопераційний, екологічний і цифровий компоненти. Запропоновано практичні напрями підвищення стійкості, адаптивності та формування довгострокових конкурентних переваг малих аграрних підприємств у контексті євроінтеграції, цифровізації та відновлення економіки.