ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Ліганенко, Ірина; Лютфалієва, Любов; Тернова, Юлія (Економіка та суспільство, 2026)
У статті розглядаються актуальні питання підтримання конкурентоспроможності підприємств у сучасних умовах господарювання. Підкреслюється, що проблема забезпечення належного рівня конкурентоспроможності є спільною для більшості підприємців незалежно від масштабів їхньої діяльності, виду господарювання та територіального розташування. Особлива увага приділяється ролі своєчасного та якісного аналізу ефективності діяльності, що дає змогу приймати обґрунтовані управлінські рішення. У роботі уточнюється сутність поняття «конкурентоспроможність» як здатності підприємства пропонувати товари та послуги високої якості на внутрішньому й зовнішньому ринках, наголошується на зростанні значення таких чинників, як ціна, інноваційність і цифровізація бізнес-процесів. Окремо розглядаються питання фінансового забезпечення конкурентоспроможності, зокрема можливості залучення інвестицій і здійснення власної інвестиційної діяльності підприємця.