РОЛЬ І ВАЖЛИВІСТЬ УЧАСТІ ЗДОБУВАЧІВ У АКРЕДИТАЦІЙНІЙ ЕКСПЕРТИЗІ: СТУДЕНТ ЯК СТЕЙКХОЛДЕР ГАРАНТІЇ ЯКОСТІ ОСВІТИ - Главатських, Вікторія; Логоша, Аліна; Поліщук, Яна (Економіка та суспільство, 2026)
У статті розглядається участь здобувачів вищої освіти в акредитаційній експертизі освітніх програм у ролі експертів як складової системи забезпечення якості освіти. Проаналізовано значення такого формату участі для формування більш повного бачення якості освітніх програм, а також його вплив на самих здобувачів, їх освітній досвід та подальшу участь у процесах вдосконалення освітніх програм. Розкрито роль здобувача як носія практичного досвіду функціонування освітнього процесу та як учасника оцінювання, здатного працювати з критеріями якості та впливати на формування результатів. Обґрунтовано цінність залучення здобувачів для гаранта освітньої програми та адміністрації закладу вищої освіти, а також значення їх участі для підвищення об’єктивності акредитаційної експертизи. Окрему увагу приділено розгляду участі здобувачів через призму проєктного підходу та ролі стейкхолдерів у процесах забезпечення якості освіти. Визначено, що залучення здобувачів до експертної діяльності сприяє формуванню культури якості, підвищенню рівня усвідомленості учасників освітнього процесу та розвитку більш відкритої і збалансованої системи оцінювання.