ІННОВАЦІЙНА СТРАТЕГІЯ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВЕТЕРИНАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Шишкіна, Олена; Керніцький, Олег (Економіка та суспільство, 2026)
У статті розроблено інноваційну стратегію цифрової трансформації ветеринарного підприємства, яка забезпечує поетапний перехід від використання CRM-систем до впровадження діагностики на основі штучного інтелекту. Обґрунтовано необхідність такої стратегії з огляду на хаотичність інвестицій в окремі IT-рішення, відсутність структурованих даних та недостатню управлінську підтримку цифрових змін у ветеринарній галузі. Запропоновано триетапну модель трансформації, яка включає CRM-ядро, аналітичну платформу та AI-діагностику. Визначено кількісні критерії готовності до переходу між етапами на основі узагальнення експертних оцінок. Розроблено організаційно-економічний механізм реалізації стратегії, який охоплює структуру управління, фінансування та систему ключових показників ефективності. Результати аналізу витрат і вигод засвідчують економічну доцільність запропонованого підходу. Отримані результати можуть бути використані керівниками ветеринарних підприємств для розробки дорожніх карт цифрової трансформації.