ЦИФРОВІ КАРТКОВІ ПРОДУКТИ ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ - Шапошников, Костянтин; Жаворонок, Артур; Островський, В’ячеслав (Економіка та суспільство, 2026)
У статті розкрито економічну суть програм, що реалізуються через емісію платіжних карток, систематизовано їх за основними моделями. Проаналізовано архітектуру функціонування таких інструментів, яка базується на взаємодії держави, банківського сектору та цифрових платформ, зокрема застосунку Дія, що забезпечує ідентифікацію користувачів, адміністрування програм і контроль за використанням коштів. Обґрунтовано логіку впливу досліджуваних інструментів на макроекономічні процеси, зокрема стимулювання внутрішнього попиту, підтримку купівельної спроможності населення та розвиток пріоритетних секторів економіки. Встановлено, що участь банків у реалізації державних програм сприяє розширенню клієнтської бази, зростанню обсягів безготівкових операцій, розвитку цифрових сервісів та формуванню нових конкурентних переваг.