ТРАНСФОРМАЦІЯ НЕФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ В КОНТЕКСТІ ЕВОЛЮЦІЇ ПАРАДИГМИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Цятковська, Олена; Волошенко, Євген (Економіка та суспільство, 2026)
У статті проведено комплексне дослідження генезису концепції сталого розвитку та його впливу на трансформацію нефінансової звітності підприємств. Систематизовано історичні етапи інституціоналізації парадигми сталості від доповіді Комісії Брунтланд до впровадження Директиви CSRD. Обґрунтовано парадигмальний зсув у корпоративному управлінні, що полягає у переході від добровільних ініціатив соціальної відповідальності до жорстко регламентованої стратегічної прозорості. Визначено роль європейських стандартів ESRS як інструменту мінімізації грінвошингу та забезпечення інвестиційної привабливості суб’єктів господарювання. Особливу увагу приділено принципу подвійної суттєвості та значенню майбутньої верифікації звітності за стандартом ISSA 5000 для реалізації програм «зеленого» відновлення (Green Recovery) України. Доведено, що модернізація обліково-аудиторської архітектури є критичною умовою забезпечення національної економічної безпеки.