МІЖКУЛЬТУРНА КОМУНІКАЦІЯ В РОБОТІ АНІМАТОРА ЯК ЧИННИК ЯКОСТІ ТУРИСТИЧНОГО СЕРВІСУ - Жупник, Василь (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено міжкультурну комунікацію в роботі туристичного аніматора як вагомий чинник забезпечення якості туристичного сервісу в умовах інтернаціоналізації індустрії гостинності. У роботі аніматора міжкультурна комунікація охоплює не лише мовну зрозумілість, а й ширший комплекс професійних дій: врахування культурних норм поведінки, дотримання прийнятної соціальної дистанції, добір відповідного стилю звертання, коректне використання гумору, чутливість до невербальних сигналів і здатність адаптувати формат активності до особливостей аудиторії. Якість анімаційної програми залежить не лише від її змісту, а й від способу комунікативної реалізації. Міжкультурна комунікація в туристичній анімації є не додатковою soft skills-компетентністю, а структурним елементом професійної ефективності працівника і важливим ресурсом підвищення якості туристичного сервісу.