КЛАСИФІКАЦІЯ РИЗИКІВ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Ахмедова, Олена; Єрмаков, Іван (Економіка та суспільство, 2026)
У статті запропоновано класифікацію ризиків у контексті забезпечення економічної безпеки туристичної галузі в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Узагальнено підходи до трактування сутності ризику та визначено його значення як чинника, що впливає на результати туристичної діяльності. Запропоновано багатокритеріальну класифікацію ризиків, яка враховує специфіку функціонування суб’єктів туристичної діяльності. Обґрунтовано, що системний підхід до ідентифікації та групування ризиків сприяє підвищенню обґрунтованості управлінських рішень і рівня економічної безпеки. Визначено напрями подальших досліджень у сфері адаптації методів оцінювання ризиків до умов туристичної діяльності за допомогою статистичних методів. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання суб’єктами туристичної діяльності для підвищення ефективності управління ризиками.