ІННОВАЦІЙНА ПАРАДИГМА ЗАЙНЯТОСТІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ: ВИКЛИКИ ВОЄННОГО ЧАСУ ТА ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Шалімова, Наталія; Шалімов, Володимир (Економіка та суспільство, 2026)
Стаття присвячена обґрунтуванню інноваційної парадигми зайнятості в Україні як стратегічної відповіді на виклики цифровізації економіки та воєнного стану. Уточнено сутність цифровізації у сфері праці як системного процесу інтеграції інтелектуальних здібностей людини з цифровими екосистемами для динамічної капіталізації знань. Доведено, що в умовах воєнних ризиків нова парадигма зайнятості має базуватися на принципах інтелектуальної автономії, цифрової гнучкості та безперервної капіталізації знань. Визначено стратегічні орієнтири розвитку людського капіталу, що включають цифрову адаптивність, гнучкі форми трудової активності, розбудову екосистеми знань, глобальну інтеграцію вітчизняного інтелекту, визнання неформальної освіти та мікрокваліфікацій. Практична реалізація визначених пріоритетів формує ресурсний фундамент для прискореного післявоєнного відновлення національної економіки.