ВДОСКОНАЛЕННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА: ПРОЦЕСНИЙ ПІДХІД ТА СИСТЕМА KPI - Мирошниченко, Ганна; Штик, Юлія (Економіка та суспільство, 2026)
В статті вдосконалено науково-методичні підходи до організації управління персоналом підприємства на засадах процесного менеджменту, а також розробка практичних рекомендацій щодо впровадження системи ключових показників ефективності (KPI) у бізнес-процеси кадрового планування та розвитку персоналу для підвищення ефективності діяльності підприємства та його конкурентоспроможності. Обґрунтовано комплексний підхід до реорганізації системи управління персоналом підприємства на основі процесного підходу. Визначено зміст та структуру двох ключових бізнес-процесів – «Кадрове планування» і «Розвиток персоналу». Запропоновано удосконалені алгоритми підбору персоналу із застосуванням цифрових інструментів перевірки даних та структурованих інтерв’ю. Розроблено систему KPI для кожного бізнес-процесу, яка охоплює показники часу, якості, витрат та розвитку персоналу і забезпечує можливість прозорого моніторингу ефективності HR-служби.