ЕРА СОНЯЧНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ: СВІТОВІ ОБСЯГИ ТА СТРУКТУРА - Ткаченко, Володимир (Економіка та суспільство, 2026)
Стаття присвячена дослідженню актуальних аспектів світового розвитку сонячної генерації. У роботі проаналізовано та систематизовано ключові фактори, що визначають масштаби та структуру: фізичні засади сонячної іррадіації, фундаментальні обмеження ефективності кремнієвих елементів, динаміку зниження вартості генерації та регіональний розподіл інсоляційного потенціалу, зокрема в Україні. Розглянуто світовий досвід розвитку сонячної генерації та визначено порівняльні переваги перед альтернативними технологіями – вітровою та ядерною енергетикою – за показниками масштабованості, логістики та коефіцієнта використання потужності. Визначено ключові тенденції подальшого розвитку галузі, серед яких – досягнення сонячною генерацією рівня ядерної у найближчі роки, перехід до тандемної архітектури як шляху подолання фундаментальних обмежень ефективності.