ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ БЛОКЧЕЙНУ У ПРОТИДІЇ ЗМІНАМ КЛІМАТУ - Садовий, Роман (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено економічний потенціал блокчейн-технологій як інструменту протидії глобальним змінам клімату. Проаналізовано реальний екологічний вплив криптовалют, зокрема порівняно енергоспоживання мереж Bitcoin та Ethereum після переходу на Proof-of-Stake. Розглянуто механізми токенізації вуглецевих кредитів, роль децентралізованих фінансів (DeFi) та децентралізованих автономних організацій (DAO) у кліматичному фінансуванні. Висвітлено практичні кейси застосування блокчейну в секторі відновлюваної енергетики та ризики грінвошингу. Окремо проаналізовано внесок вітчизняних науковців у дослідження впливу блокчейну на екологічну стійкість та формування «зеленої» цифрової економіки в Україні. Визначено перспективи інтеграції штучного інтелекту та Web3-технологій у кліматичні ініціативи до 2030 року.