ТРАНСФОРМАЦІЯ СОЦІАЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УМОВАХ РИНКОВОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ: ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ - Житар, Максим (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади трансформації соціального інвестування в умовах ринкової нестабільності та його вплив на економічну безпеку держави. Визначено, що соціальні витрати набувають стратегічного характеру як інструмент макрофінансової стабілізації та зниження системних ризиків. Обґрунтовано необхідність переходу від пасивних трансфертів до соціального інвестування, орієнтованого на формування людського капіталу, підвищення продуктивності та забезпечення стійкості економічної системи. Запропоновано аналітичну модель оцінки впливу соціальних інвестицій на економічну безпеку з урахуванням інституційної ефективності та макроекономічних ризиків. Доведено, що ризик-орієнтований підхід до управління соціальними витратами сприяє підвищенню ефективності державної політики та забезпечує довгостроковий економічний ефект.