ЗАСТОСУВАННЯ ПРИНЦИПІВ LEAN-МЕНЕДЖМЕНТУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ КОМАНД РОЗРОБНИКІВ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Олійченко, Ігор; Дітковська, Марина (Економіка та суспільство, 2026)
Сучасна цифрова економіка зумовлює зростання ролі ІТ та потребу підвищення продуктивності команд розробників програмного забезпечення. Складність процесів розроблення, необхідність координації та динамічність технологій актуалізують пошук ефективних управлінських підходів. У статті досліджено застосування принципів Lean-менеджменту для оптимізації діяльності ІТ-команд, зокрема усунення втрат, підвищення цінності продукту, вдосконалення робочих процесів і впровадження безперервного поліпшення. Обґрунтовано, що поєднання Lean з Agile та Scrum сприяє зростанню ефективності команд, скороченню термінів розроблення та покращенню якості продуктів. Визначено ключові інструменти Lean, зокрема картування потоку створення цінності, Kanban і Kaizen. Доведено, що їх застосування підвищує продуктивність ІТ-команд і конкурентоспроможність компаній.