ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПІДХОДІВ ДО ESG-ЗВІТНОСТІ: ESRS, IFRS S1/S2, GRI ТА SASB - Поповіченко, Дмитро (Економіка та суспільство, 2026)
У статті здійснено порівняльний аналіз підходів до ESG-звітності, закладених у ESRS, IFRS S1/S2, GRI та SASB. Актуальність теми зумовлена посиленням вимог до прозорості бізнесу, розвитком глобальної стандартизації нефінансової звітності та євроінтеграційними процесами в Україні. Метою дослідження є виявлення концептуальних відмінностей, точок перетину та практичної придатності зазначених стандартів для компаній. У роботі використано методи теоретичного узагальнення, контент-аналізу, порівняльного аналізу, синтезу та логічного узагальнення. Встановлено, що ESRS базуються на подвійній суттєвості, IFRS S1/S2 і SASB — на фінансовій суттєвості, тоді як GRI орієнтуються переважно на суттєвість впливу. Доведено, що ESRS є найбільш комплексним і регуляторно структурованим підходом, IFRS S1/S2 та SASB найбільше відповідають потребам інвесторів, а GRI забезпечують ширшу підзвітність перед стейкхолдерами. Обґрунтовано, що найбільш практичним для компаній є узгоджене комбінування стандартів залежно від регуляторних вимог, цілей розкриття та запитів користувачів.