РОЛЬ ВАЛЮТНИХ ДЕРИВАТИВІВ У ЗГЛАДЖУВАННІ КУРСОВОЇ ВОЛАТИЛЬНОСТІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Краснопьоров, Олександр (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено роль валютних деривативів у згладжуванні курсової волатильності в умовах цифровізації фінансових ринків. Розкрито актуальність проблеми підвищеної мінливості валютного курсу України, зумовленої макроекономічною нестабільністю, посиленням глобальних фінансових впливів та структурними дисбалансами. Проведено аналіз динаміки курсу гривні та оцінено рівень його волатильності у 2021–2026 рр. Визначено обмежену ефективність валютних інтервенцій як інструменту стабілізації курсу. Доведено необхідність розвитку ринку валютних деривативів як ключового інструменту хеджування валютних ризиків і підвищення передбачуваності фінансових потоків. Визначено вплив цифровізації на трансформацію фінансових ринків та розширення можливостей застосування деривативних інструментів.