ПЕРСПЕКТИВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЮДЖЕТНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Гнидюк, Інна; Маршук, Ліна; Тімошенко, Наталія (Економіка та суспільство, 2026)
У статті представленні ключові аспекти бюджетної стабільності України в умовах повномасштабної війни та перспектив післявоєнного відновлення, проаналізовано трансформацію функцій бюджетної системи від забезпечення макроекономічної рівноваги до інструменту національного виживання та обороноздатності. Досліджено динаміку основних індикаторів бюджетної безпеки. Висвітлено роль зовнішньої фінансової допомоги як головного джерела покриття дефіциту на початковому етапі війни та поступове зміцнення внутрішніх джерел фінансування (зростання частки ОВДП). Запропоновано напрями посилення фіскальної стійкості через розширення податкової бази, оптимізація видатків, стратегічне управління боргом, інституційні реформи та залучення приватних інвестицій у відбудову. Доведено, що перехід від кризового управління до сталого економічного зростання можливий за умови комплексної трансформації бюджетної політики, зменшення зовнішньої залежності та активізації внутрішніх резервів країни.