ФІНАНСОВИЙ РЕЗУЛЬТАТ БАНКУ: ФАКТОРИ ВПЛИВУ - Шевцова, Олена; Давиденко, Юлія (Економіка та суспільство, 2026)
В статті досліджено передумови та закономірності розвитку наукової думки щодо проблем формування і аналізу фінансового результату банку. Уточнено характер зв’язку витрат та доходів банку з показниками прибутковості різних видів діяльності банківської установи. Встановлено, що витрати та доходи банків України схильні до зміни своєї структури в залежності від стану економіки країни та її положення відносно циклу економічного розвитку. Особливо в кризових та посткризових періодах. На основі графічного аналізу показників діяльності банківської системи України здійснено обґрунтування важливості ідентифікації регуляторних впливів як факторів зовнішнього середовища в межах системного підходу до оцінки фінансового результату банківської установи. Визначено характер впливу нормативів Національного банку України на прибуток банків з урахуванням зміни їх складу і значення.