ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ІТ-ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ КОНЦЕПЦІЇ AGILE - Скабара, Ігор (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено процес трансформації формування стратегії розвитку ІТ-підприємств на засадах концепції Agile. Окреслено проблематику неефективності традиційних систем стратегічного менеджменту, які базуються на довгостроковому жорсткому плануванні, в умовах макроекономічної нестабільності у сучасній концепції BANI-світу. Визначено, що поточне конкурентне середовище вимагає радикального перегляду підходів до забезпечення адаптивності та безперервного інноваційного оновлення бізнесу. Сформовано комплексну класифікаційну матрицю складових стратегічного управління. Виділено ключові рівні такої трансформації: адаптивне стратегічне формування цілей, побудова ситуативної організаційної архітектури, операційна реалізація, розвиток культури адаптивного лідерства, а також цифрова інтеграція та управління на основі даних. Запропоновано використання спеціальних метрик оцінювання для об’єктивного стратегічного моніторингу.