ЕВОЛЮЦІЯ КЛАСТЕРНИХ МОДЕЛЕЙ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ТА РОЛЬ ПЛАТФОРМНИХ ЕКОСИСТЕМ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Шеремет, Олександр (Економіка та суспільство, 2026)
Стаття присвячена дослідженню еволюції кластерних моделей в аграрному секторі в умовах глобальної нестабільності та кризових шоків. Обґрунтовано, що кластеризація є ефективним інструментом підвищення конкурентоспроможності, зниження ризиків і формування адаптивних механізмів управління агропідприємствами. З’ясовано, що кластерні структури еволюціонують від територіально зосереджених форм до мережевих і платформно інтегрованих екосистем, які забезпечують ефективну координацію ресурсів, знань та інновацій. Виявлено недостатню дослідженість ролі кластерів у забезпеченні мікрорівневої стійкості та їх зв’язку з продовольчою безпекою. Доведено, що платформні моделі знижують трансакційні витрати, розширюють доступ до ринків, фінансів і технологій, підвищують адаптивність підприємств. Встановлено, що сучасні кластерні екосистеми формують синергетичний ефект та зміцнюють продовольчу безпеку.