ВНУТРІШНІЙ АУДИТ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА РИЗИК-ОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД - Юрлова, Альона (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти внутрішнього аудиту нематеріальних активів аграрних підприємств в умовах цифровізації економіки та зростання ролі інтелектуального капіталу. Визначено особливості облікового відображення нематеріальних активів підприємств аграрного сектору, зокрема прав на сорти рослин, торговельні марки, програмне забезпечення, патенти, ліцензії та об’єкти інтелектуальної власності. Акцентовано увагу ризик-орієнтованому підходу до внутрішнього аудиту, що передбачає ідентифікацію, оцінку та мінімізацію ризиків, пов’язаних із визнанням, оцінкою, амортизацією та знеціненням нематеріальних активів. Розроблено ризикову карту аудиту нематеріальних активів агропідприємства. Запропоновано напрями удосконалення внутрішнього контролю та аудиторських процедур.