КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО РОЗРОБЛЕННЯ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ ТА ПІДТРИМКИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ БРЕНДІВ - Шевченко, Олексій; Сібрук, Віктор (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено концептуальні підходи до формування стратегій розвитку бренду в умовах динамічного конкурентного середовища. Обґрунтовано доцільність інтеграції підходів брендової капіталізації, ресурсної теорії та адаптивних управлінських механізмів. Запропоновано концептуальну рамку, яка поєднує стратегічну сталість бренду та його здатність до змін. Уточнено зміст конкурентоспроможності бренду як відносної характеристики, що формується у взаємодії ринкових факторів і внутрішніх спроможностей підприємства. Визначено ключові елементи структурного дизайну стратегії та підходи до її реалізації, а також окреслено напрями практичного застосування запропонованої моделі в системі стратегічного управління підприємством. Додатково акцентовано увагу на ролі цифрового середовища та необхідності узгодження стратегічних і операційних рішень у процесі розвитку бренду. Підкреслено значення інтегрованого підходу до управління брендом як основи формування довгострокової конкурентної переваги підприємства.