СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА ПІД ЧАС ВІЙНИ: МІЖНАРОДНА ДОПОМОГА ДЛЯ СОЦІАЛЬНОГО ФІНАНСУВАННЯ - Прутська, Олена (Економіка та суспільство, 2026)
Стаття присвячена аналізу джерел фінансування соціальних витрат в умовах повномасштабного вторгнення в Україну. Проаналізовано зміни, що відбулися в структурі видатків державного бюджету України. Доведено, що в умовах драматичного зростання воєнних витрат, суттєво скоротилася частка видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення. В умовах, коли на потреби оборони Україна заробляє самостійно, соціальна частина державного бюджету підтримується переважно завдяки зовнішній фінансовій допомозі через діяльність різноманітних міжнародних організацій. Розкрито роль провідних країн Заходу і міжнародних фінансових інституцій у забезпеченні і підтримці соціальних стандартів в Україні. Визначено послідовність формування системи міжнародної допомоги, починаючи з перших днів військового вторгнення. Обгрунтовано висновок, що в цих умовах особливої гостроти набуває проблема ефективного використання отриманої міжнародної допомоги, адже її джерелом є податки, сплачені в країнах-донорах. Крім того, необхідно забезпечити цільове й ефективне використання отриманих кредитних коштів, суми яких збільшують боргове навантаження на державний бюджет.