ВНУТРІШНІЙ АУДИТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЗОРОСТІ ТА КОМПЛАЄНСУ В МЕЖАХ ПРОГРАМИ UKRAINE FACILITY: ВИКЛИКИ ВОЄННОГО СТАНУ - Панасюк, Ольга (Економіка та суспільство, 2026)
Стаття досліджує трансформацію внутрішнього аудиту в межах програми Ukraine Facility (50 млрд євро). В умовах війни аудит еволюціонує у стратегічний інструмент довіри донорів, долаючи «парадокс контролю»: поєднання темпів відбудови із жорстким комплаєнсом ЄС. Метою є обґрунтування засад модернізації аудиту для антикорупційного моніторингу інвестиційних проєктів. Дослідження базується на аналізі Регламенту (ЄС) 2024/792, моделі COSO та методах Data Mining. Ідентифіковано ризики «аудиту воєнного часу» та обґрунтовано перехід до моделі Digital Assurance. Доведено, що інтеграція з екосистемою DREAM та використання AI для фрод-моніторингу нівелюють обмеження фізичного доступу до об’єктів. Визначено роль аудиту як гаранта цільового використання коштів через безперервний дистанційний контроль. Перспективи досліджень пов’язані з етичними стандартами та правовим статусом висновків ШІ в аудиторських звітах для інституцій ЄС.