РОЗВИТОК ІНФРАСТРУКТУРИ ЯК КОНКУРЕНТНА ПЕРЕВАГА ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Мельник, Людмила; Крачок, Людмила; Сторожук, Віталій (Економіка та суспільство, 2026)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню розвитку інфраструктури як чинника формування конкурентних переваг територіальних громад в умовах повоєнного відновлення та євроінтеграції України. Сформовано авторське розуміння інфраструктурної конкурентоспроможності громади та виокремлено чотири її ключові компоненти: фізично-технічний, інституційний, технологічно-інноваційний і партнерський. Запропоновано систему індикаторів визначення інфраструктурного потенціалу, що охоплює три групи показників: доступності та якості, управлінської ефективності та результатів. Розроблено механізм забезпечення інфраструктурної конкурентоспроможності територіальних громад, що реалізується на стратегічному, операційному та партнерському рівнях із залученням державних, приватних і міжнародних ресурсів.