РЕКРЕАЦІЙНЕ ЛІСОКОРИСТУВАННЯ В СИСТЕМІ ІННОВАЦІЙНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНИХ ЛІСОВИХ КОМПЛЕКСІВ: ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - Гюлтекін, Оксана; Демидюк, Сергій; Матрунчик, Дмитро (Економіка та суспільство, 2026)
Дослідження показали, що значний рекреаційний потенціал українських лісів формує сприятливі передумови для розвитку рекреаційного лісокористування. Встановлено, що рекреаційне лісокористування в умовах корпоратизації державного лісового сектора виступає ключовим детермінантом диверсифікації виробничо-господарської діяльності постійних лісокористувачів. Виявлено, що активізація рекреаційного лісокористування потребує розбудови мережі об’єктів лісової рекреаційної інфраструктури для забезпечення результативнішого використання корисних властивостей лісів для потреб розвитку туристично-оздоровчого господарства. Дослідження показали, що сильною стороною еколого-економічного забезпечення рекреаційного лісокористування у нинішніх умовах поглиблення інституційних трансформацій в архітектоніці управління лісовими ресурсами є високий рівень формальної та неформальної інституціоналізації рекреаційної діяльності в секторі державних та комунальних лісових господарств.