ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В СИСТЕМІ ОБЛІКУ, КОНТРОЛЮ ТА УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ РЕАЛІЗАЦІЇ ТОВАРІВ ПІДПРИЄМСТВА - Полоз, Денис (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти застосування інформаційно-комунікаційних технологій у системі обліку, контролю та управління процесом реалізації товарів підприємства. Визначено особливості формування інформаційних потоків між структурними підрозділами, центрами відповідальності, обліковим персоналом та зовнішніми користувачами облікової інформації. Обґрунтовано роль ERP-, CRM- та BI-систем у підвищенні ефективності управління товарними потоками, внутрішнього контролю та прийняття управлінських рішень. Запропоновано модель, що включає обліковий, контрольний, аналітичний та управлінський блоки. На основі умовного прикладу підприємства доведено зниження рівня облікових помилок, скорочення часу формування звітності та підвищення економічної ефективності цифровізації процесу реалізації товарів.