ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ РЕСТОРАННИХ ЗАКЛАДІВ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ - Мітал, Олена (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено сучасні тенденції розвитку ресторанних закладів здорового харчування в Україні та контексті світового досвіду. Проаналізовано вплив глобальних харчових трендів, соціально-економічних чинників та змін споживчих переваг на формування попиту на здорову їжу. Розкрито роль рослинного органічного, функціонального та безглютенового харчування у стратегіях підвищення конкурентоспроможності ресторанного бізнесу. Особливу увагу приділено практикам використання локальної сировини, маркування калорійності, алергенів і принципів сталого розвитку. На основі аналізу сучасних досліджень українського досвіду доведено, що впровадження концепції здорового харчування сприяє покращенню іміджу закладів, зростанню лояльності клієнтів та формуванню культури усвідомленого споживання.