ЦИРКУЛЯРНІ БІЗНЕС-МОДЕЛІ В HORECA: ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ZERO-WASTE ПІДХОДІВ - Писарева, Ірина; Шаповаленко, Денис; Давидов, Євген (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено теоретичні засади та економічні аспекти впровадження циркулярних бізнес-моделей у сфері HoReCa. Обґрунтовано, що zero-waste підходи слід розглядати не лише як екологічний інструмент, а як чинник підвищення економічної ефективності підприємств гостинності. Визначено зміст циркулярної бізнес-моделі, її відмінність від лінійної моделі, основні принципи та типи циркулярних практик у HoReCa. Систематизовано напрями формування економічного ефекту від скорочення відходів, оптимізації закупівель, підвищення ресурсної продуктивності та зниження операційних витрат. Запропоновано показники оцінювання економічної ефективності zero-waste рішень. Доведено, що впровадження циркулярних підходів у діяльність підприємств HoReCa сприяє зміцненню конкурентних позицій, підвищенню адаптивності бізнесу та формуванню передумов для його довгострокової стійкості.