ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ НЕЙТРАЛІЗАЦІЇ ГОСПОДАРСЬКИХ РИЗИКІВ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Михайлик, Ольга; Хоменко, Антон; Скрипець, Поліна (Економіка та суспільство, 2026)
У статті запропоновано алгоритм формування механізму нейтралізації господарських ризиків підприємств харчової промисловості та деталізовано його склад – від суб’єктів і об’єктів до організаційно-економічної складової, факторів впливу та заходів контролю, які забезпечують мінімізацію господарських ризиків залежно від рівнів їх виникнення. Дослідження містить: сформовану цілісну структуру функціонального забезпечення механізму нейтралізації ризиків (інформаційне, методичне, нормативно-правове); ключові етапи процесу управління ризиками: ідентифікація, оцінка, вибір методів мінімізації ризику і їх застосування, контроль і моніторинг. Виокремлено основні принципи контролю процесу мінімізації ризиків, серед яких: системність, своєчасність, об’єктивність, безперервність, відповідальність та економічність. Доведено, що впровадження запропонованого механізму дозволяє оптимізувати витрати, підвищити точність прогнозування та забезпечити умови для стабільного розвитку підприємств в кризових умовах.