ЕВОЛЮЦІЯ ПОХІДНИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙ РИНКІВ КАПІТАЛУ УКРАЇНИ - Збанко, Олександр; Калівошко, Олексій (Економіка та суспільство, 2026)
Проведено комплексне дослідження еволюції похідних фінансових інструментів (ПФІ) в контексті трансформації вітчизняних ринків капіталу. На основі огляду постійної недостатності ліквідності для організованих торгів, проведено ретроспективну оцінку еволюції строкового сегмента. Розглянуто економіко-нормативну групу передумов розвитку кожного з етапів та їх особливості. Виокремлено та детально розглянуто п’ять еволюційних етапів розвитку деривативів в Україні. Встановлено, що повномасштабне військове вторгнення 2022 року підсилило попит на стандартизовані інструменти «plain-vanilla», прямо вплинувши на формування об’єктивних передумов для прозорого маржинування та звітності «through-the-wire». Визначено, що агент-центральний контрагент з незалежними моделями ризику та уніфікованими послугами посттрейдингу є необхідним інструментом для процесу трансформації вітчизняного ринку деривативів.