ФОРСАЙТ-АНАЛІЗ СТРАТЕГІЧНИХ ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ - Левченко, Сергій; Осіпов, Віктор (Економіка та суспільство, 2026)
У статті здійснено форсайт-аналіз стратегічних перспектив розвитку закладів охорони здоров’я України в умовах невизначеності та тривалого воєнного стану. Авторами ідентифіковано ключові драйвери змін, серед яких: безпекова ситуація, фінансова стабільність, міграційні та демографічні процеси, діджиталізація та роль приватної медицини. На основі сценарного аналізу змодельовано п’ять варіантів майбутнього системи — від оптимістичного, що базується на цифровізації та інституційній стійкості, до катастрофічного. Особливу увагу приділено концепції «сірих носорогів» — очевидних, але ігнорованих загроз, таких як дефіцит кадрів, поліпрагмазія та застаріла інфраструктура. Запропоновано управлінські рішення для мінімізації ризиків, зокрема через впровадження принципів доказової медицини, диверсифікацію фінансування та розвиток реабілітаційного потенціалу.