СОЦІАЛЬНА ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЛІТИКА ЯК МЕХАНІЗМ ВІДНОВЛЕННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ТА ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ - Андрєєв, Микита (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено роль соціальної інвестиційної політики як ключового механізму відновлення людського капіталу та підвищення продуктивності економіки України в умовах повоєнної трансформації. Обґрунтовано доцільність переходу від моделі соціальних витрат до інвестиційного підходу, орієнтованого на розвиток спроможностей людини протягом життєвого циклу. Визначено основні контури реалізації політики, зокрема ранній розвиток, освіту, зайнятість та соціальний захист, а також їхню взаємодію в контексті забезпечення економічної інклюзії. Окреслено взаємозв’язок між інвестиціями в людський капітал і довгостроковим економічним зростанням, підвищенням якості робочої сили та стійкістю економічної системи. Запропоновано підходи до підвищення ефективності державних рішень на основі оцінки результативності та продуктивності інвестицій у людину, а також впровадження інструментів стратегічного планування і моніторингу соціальних програм.