ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ МІГРАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ - Демченко, Катерина (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджується проблема впливу сучасних міграційних процесів на формування та використання людського капіталу. Актуальність теми зумовлена посиленням глобальних міграційних потоків, які суттєво змінюють структуру трудових ресурсів та впливають на соціально-економічний розвиток держав. Особлива увага приділяється аналізу чинників, що визначають міграційні рішення населення, а також наслідків міграції для країн-донорів і країн-реципієнтів людського капіталу. Визначено основні ризики втрати кваліфікованих кадрів, що призводить до «відтоку мізків» та зниження інноваційного потенціалу економіки. Разом із тим розглянуто можливості позитивного впливу міграції через трансфер знань, професійного досвіду та фінансових ресурсів. Запропоновано напрями державної політики щодо ефективного використання людського капіталу в умовах зростання міграційної мобільності населення.