МОДЕЛЬ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНФРАСТРУКТУРИ БІРЖОВОГО РИНКУ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Корман, Ірина; Семенда, Ольга (Економіка та суспільство, 2026)
У статті обґрунтовано інтегральну модель оцінки ефективності функціонування інфраструктури біржового ринку агропромислової продукції. Запропоновано системний підхід до структурування інфраструктури за логістичною, фінансовою та інформаційною складовими з подальшим формуванням часткових та інтегрального індексів ефективності. Розроблено алгоритм практичного застосування моделі та шкалу інтерпретації результатів. Доведено, що використання інтегрального індексу дозволяє здійснювати динамічний і порівняльний аналіз розвитку біржової інфраструктури та формувати обґрунтовані управлінські рішення в умовах цифрової трансформації економіки. Наукова новизна дослідження полягає у формуванні комплексної інтегральної моделі оцінки ефективності інфраструктури біржового ринку з урахуванням впливу цифрових технологій та синергетичної взаємодії її складових.