ІНТЕГРАЦІЯ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ТА РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ У ПРОЄКТАХ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД - Содома, Руслана; Ільчишин, Ігор (Економіка та суспільство, 2026)
Дослідження присвячено прикладним аспектам формування ефективної системи фінансового менеджменту та ризик-менеджменту проєктів регіонального розвитку України в умовах війни. Актуалізовано проблематику ідентифікації, оцінювання та мінімізації багаторівневих ризиків, зумовлених військовою агресією, макроекономічною нестабільністю та структурними дисбалансами регіонального розвитку. Обґрунтовано необхідність адаптації класичних підходів ризик-менеджменту та фінансового менеджменту до турбулентного середовища з урахуванням безпекових, енергетичних, логістичних, кадрових та інституційних ризиків, що мають каскадний характер. Систематизовано інструменти управління ризиками та фінансовими потоками й запропоновано п’ятикомпонентну модель інтегрованої системи ризик-менеджменту на регіональному рівні. Визначено фази трансформації системи ризик-менеджменту у процесі післявоєнного відновлення (стабілізація, відбудова, модернізація) та окреслено їх ризикові профілі. Практична значущість результатів полягає у можливості використання запропонованого підходу органами державної влади, місцевого самоврядування та міжнародними донорами для підвищення ефективності реалізації проєктів відновлення.