ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК КАТАЛІЗАТОР ІНТЕГРАЦІЇ МАРКЕТИНГУ І ЛОГІСТИКИ У ФІНАНСОВОМУ СЕКТОРІ - Тяжкун, Євгеній (Економіка та суспільство, 2026)
Динамічний розвиток цифрових технологій і зміна споживчих очікувань зумовлюють потребу в переосмисленні організації бізнес-процесів фінансових установ. Посилення ролі клієнтського досвіду та швидкості надання послуг актуалізує необхідність узгодження маркетингових, операційних і сервісних компонентів діяльності. Водночас розрізнене управління клієнтськими даними та процесами обмежує аналітичні можливості фінансових установ і ускладнює формування цілісного бачення клієнтських потоків. У цьому контексті інтеграція корпоративних інформаційних систем набуває стратегічного значення, створюючи передумови для поєднання маркетингових рішень з операційними можливостями. Метою дослідження є обґрунтування ролі інтеграції корпоративних інформаційних систем у підвищенні ефективності управління клієнтськими потоками фінансових установ в умовах цифрової трансформації, з урахуванням розвитку омніканальної взаємодії та застосування інструментів аналітики і штучного інтелекту.