МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В КОНТЕКСТІ СТРАТЕГІЇ РЕКОНСТРУКЦІЇ УКРАЇНИ - Вірченко, Володимир; Олексієнко, Дмитро (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади інноваційного розвитку національної економіки в умовах післявоєнної відбудови України. Акцент зроблено на визначенні стратегічних напрямів розвитку на основі впровадження сучасних технологій, цифровізації, підтримки малого та середнього бізнесу, інтеграції зелених технологій у ключові сектори економіки. Обґрунтовано необхідність формування нової моделі економічного зростання, орієнтованої на підвищення продуктивності, технологічну модернізацію та зміцнення економічної безпеки держави, а також на забезпечення інституційної стійкості та адаптивності до глобальних викликів. Обґрунтовано три моделі інноваційного відновлення: амбіційну, прагматичну та інерційну. Амбіційна модель передбачає значні інвестиції в розвиток високотехнологічних виробництв і «зелених» секторів економіки, що забезпечить довгострокове зростання. Прагматична модель фокусується на інтеграції інноваційних інструментів в існуючі економічні стратегії. Інерційна модель зосереджується на підтримці наявних екологічних ініціатив без суттєвих структурних змін. У статті наголошується на необхідності збереження та розвитку інтелектуального капіталу як основи інноваційного розвитку, а також посилення взаємодії науки, бізнесу й держави та розвитку інноваційної інфраструктури. Запропоновано комплекс заходів, що включає оптимізацію державного регулювання, стимулювання інвестицій, розвиток дослідницьких центрів та сприяння міжнародному партнерству. Особливу увагу приділено ролі держави у створенні сприятливого інноваційного середовища, цифровій трансформації управління та підтримці структурних реформ, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності України на світовому ринку, розширення експортного потенціалу та зміцнення позицій у глобальних ланцюгах доданої вартості. Таким чином, реалізація запропонованих стратегій сприятиме сталому економічному зростанню та створенню інноваційної економіки в Україні.