УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Бутенко, Віра; Мацола, Олег (Економіка та суспільство, 2026)
У статті розглянуто заходи щодо удосконалення системи управління зовнішньоекономічної діяльності торговельного підприємства на прикладі ТОВ «Ашан Україна Гіпермаркет». Визначено ключові аспекти формування системи управління зовнішньоекономічної діяльності на торговельному підприємстві. Розглянуто напрями реагування системи управління підприємства на несприятливі зовнішні чинники. Проаналізовано структуру імпортних потоків за країнами-партнерами та за номенклатурою продукції. Сформульовано конкретні рекомендації щодо формування більш ефективної моделі управління зовнішньоекономічною діяльністю торговельного підприємства, зокрема запровадження мережевої багатоканальної моделі зовнішньоекономічної діяльності торговельного підприємства; впровадження інтегрованої аналітики та категорійного менеджменту; удосконалення комплексної системи ризик-менеджменту зовнішньоекономічної діяльності торговельного підприємства; цифровізація та інтеграція інформаційних систем; посилення внутрішнього контролю та координації.