ШЛЯХИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОГО ОПОДАТКУВАННЯ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Сучек, Світлана; Карлін, Микола (Економіка та суспільство, 2021)
У статті виявлені проблеми використання екологічного оподаткування в Україні та можливі шляхи їх вирішення з урахуванням досвіду країн ЄС з цього питання. Досліджені соціально-економічні проблеми щодо фінансування заходів зі становлення «зеленої» економіки в країнах світу та можливі шляхи їх вирішення. Проаналізовані перспективи і проблеми впровадження змін щодо екологічного оподаткування в Україні. Запропоновано пропорції розподілу надходжень від екологічного оподаткування між бюджетами різних рівнів та позабюджетними фондами та розширення джерел наповнення вищезазначених фондів відповідно до практики країн Європейського Союзу. Розглянуто можливість залучення банківського сектору до фінансування заходів щодо модернізації виробничих потужностей та запровадження енергозберігаючих технологій.