КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Антощенкова, Віталіна; Дейнега, Максим (Економіка та суспільство, 2026)
Стаття присвячена дослідженню ролі бізнесу в кризових ситуаціях, визначенню, як бізнес може активно допомагати суспільству, підтримуючи своїх працівників, громади та ЗСУ. Наведено приклади компаній, які вже реалізують ініціативи корпоративної соціальної відповідальності (КСВ), включаючи надання гуманітарної допомоги, антикризові програми, підтримку внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та ЗСУ. Обґрунтовано, як воєнний стан впливає на екологічні ініціативи компаній, та як вони адаптують свої стратегії. Фізичні особи можуть бути залучені до корпоративних відносин, якщо вони працюють на підприємствах або входять до їхнього складу (наприклад, акціонери або члени правління). Варто зауважити, що фізичні особи, які ведуть бізнес як підприємці, також можуть мати корпоративні елементи, зокрема у рамках управлінських практик, фінансової відповідальності і соціальної відповідальності. Визначено, що в умовах криз бізнес не лише несе економічну відповідальність, але й має можливість стати рушійною силою для позитивних змін у суспільстві.