ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО РИНКУ - Радіонов, Юрій (Економіка та суспільство, 2026)
Cтаття присвячена сучасним тенденціям розвитку цифровізації та застосування технологій штучного інтелекту на фінансовому ринку. Мета дослідження – аналіз напрямів застосування штучного інтелекту на фінансовому ринку України, зокрема у банківському секторі, виділення переваг та загроз цих тенденцій з урахуванням чинника війни та глобального тренду щодо розширення процесів цифровізації, як cвітової так і національної економіки. Доведено, що сучасні технології з використанням удосконалених систем штучного інтелекту, збору та аналізу великих даних (Big Data), машинного навчання (ML), використання автоматизованих фінансових сервісів кардинально змінюють майбутню структуру фінансових ринків, а також усталені відносини і принципи взаємодії між суб’єктами в межах цілісного функціонування складових елементів фінансового ринку. Акцентовано увагу на подальшому переході до on line інструментів щодо надання фінансових послуг через мобільні додатки, фінансові платформи та Internet банкінг.