СТРАТЕГІЇ КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА НА РИНКУ ЛАБОРАТОРНОЇ ДІАГНОСТИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Синенька, Анна (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття аналізує динаміку ринку лабораторних послуг України за 2023–2025 роки. Досліджено успіх лідерів («Діла», «Сінево», «Ескулаб») через діджиталізацію та географічну експансію. Автор уточнює дефініцію «лабораторна медична послуга» та класифікує суб’єктів за сегментами споживання. Запропоновано унікальний індекс RSIA, що оцінює синергію фізичної мережі та вебтрафіку, поділяючи гравців на «цифрових гігантів» та «нішевих експертів». На прикладі «Ескулаб» показано роль КСВ у формуванні культури превентивних чекапів. Доведено: стратегія гібридної присутності та корпоративна соціальна відповідальність є визначальними факторами конкурентоспроможності в умовах цифровізації. Аналіз доходів підтверджує лідерство мережі «Діла», тоді як «Добробут» демонструє найвищий темп росту. Діджиталізація стає запорукою стійкості.