ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ ВІДНОВЛЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Жилюк, Іван (Економіка та суспільство, 2025)
Статтю присвячено комплексному дослідженню й розвитку концептуальних засад фінансового механізму відновлення конкурентоспроможності регіону. Здійснено компаративний аналіз фінансового механізму відновлення конкурентоспроможності регіону залежно від безпекової ситуації. Визначено функції фінансового механізму відновлення конкурентоспроможності регіону. Обґрунтовано структуру та охарактеризовано структурні компоненти фінансового механізму відновлення конкурентоспроможності регіону, згруповані у дві групи: забезпечувальні компоненти; регуляторні компоненти. Розроблено концептуальну модель фінансового механізму відновлення конкурентоспроможності регіону в умовах воєнного та повоєнного періодів, що охоплює п’ять модулів: модуль вхідних фінансових ресурсів регіону, інституційний модуль; функціональний модуль; адаптивний модуль; модуль вихідних фінансових результатів. Визначено ключові характеристики запропонованої концептуальної моделі.