ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО ЯК ІНСТРУМЕНТ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В КРИЗОВИХ УМОВАХ - Фротер, Оксана; Ревуцька, Алла (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено роль органічного виробництва як інструменту сталого розвитку аграрної економіки України в кризових умовах, зумовлених повномасштабними воєнними діями та процесами євроінтеграції. Обґрунтовано актуальність екологізації агровиробництва в контексті реалізації Європейського зеленого курсу та післявоєнного відновлення економіки. Проаналізовано динаміку розвитку органічного сектору, зокрема зміни площ сертифікованих органічних угідь, структуру галузі з домінуванням зернових та олійних культур, а також економічну ефективність органічного агробізнесу, що характеризується високим рівнем прибутковості. Визначено інвестиційну привабливість органічних проєктів, ключові обмеження їх реалізації в умовах війни та сформульовано стратегічні напрями подальшого розвитку органічного виробництва з метою зміцнення стійкості аграрної економіки України.