МЕТОДИ АКТИВІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Рачинський, Олександр (Економіка та суспільство, 2025)
В умовах воєнного стану інноваційно-інвестиційна діяльність підприємств України залишається ключовим чинником економічної стійкості та конкурентоспроможності. У статті проаналізовано зовнішні та внутрішні механізми стимулювання інновацій, зокрема державні гранти, субсидії, податкові стимули, міжнародну фінансову підтримку, розвиток стартапів, державно-приватне партнерство, цифровізацію та релокацію підприємств. Розглянуто роль відкритих інновацій, управління інтелектуальною власністю, модернізації виробництва та організаційних інновацій. Висвітлено існуючі бар’єри та перспективи комбінованого застосування стимулів для післявоєнного відновлення економіки та інтеграції України в європейський інноваційний простір. Особлива увага приділяється підвищенню ефективності використання державних і міжнародних ресурсів. Запропоновано напрями подальших досліджень щодо оцінки впливу цифровізації та відкритих інновацій на адаптивність підприємств.