ЦИФРОВІ РІШЕННЯ В МОДЕЛІ ПРОМИСЛОВОГО СИМБІОЗУ: ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - Мельникова, Марина (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню актуального питання використання цифрових рішень в моделі промислового симбіозу для управління учасниками еко-індустріальних парків, створення яких визнано Урядом України важливим елементом сталого повоєнного відновлення економіки. Проаналізовано вітчизняний та зарубіжний досвід переходу до цифрових рішень в циркулярних бізнес-моделях та еко-індустріальних парках. Запропоновано використання диференційованого підходу до нових та існуючих моделей промислового симбіозу, а також врахування організаційних особливостей та економічних можливостей його учасників (включаючи трансформації циркулярної бізнес-моделі при переході на обмін енергією на підставі технології смарт-грид в умовах «зеленого» виробництва, а також забезпечення економії матеріальних ресурсів та бюджетних коштів за рахунок рекуперації теплової енергії технологічних процесів до комунальних мереж теплопостачання).