СУЧАСНИЙ СТАН І НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ОПЛАТИ ПРАЦІ У БУДІВЕЛЬНІЙ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - Дропа, Ігор (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена аналізу формування оплати праці в будівельній галузі України в умовах війни, дефіциту кадрів та потреб відбудови з урахуванням відповідності до вимог ЄС. Метою статті є дослідження сучасних тенденцій формування систем оплати праці в будівельній галузі України та обґрунтування практичних рекомендацій щодо удосконалення системи оплати праці з з позицій посилення мотивації та керованості витрат у собівартості будівельно-монтажних робіт. Методика базується на комплексному інструментарії: аналізі номінальних і реальних показників, структури фонду оплати праці та частки оплати праці у ВВП, Обґрунтовано напрямів удосконалення оплати праці на основі імплементації контрактних стандартів FIDIC із прозорими механізмами ціноутворення, розширення соціальних пакетів, спрощення сертифікації робочих місць для робіт підвищеного ризику, зміни оподаткування трудових доходів.